Greenkeeping på St Andrews – En oplevelse for livet!

For en golfspiller ville det være en oplevelse for livet at spille på den legendariske Old Course i St Andrews, hvor verdensberømte professionelle golfspillere som Tiger Woods, Jack Nick Faldo, Seve Ballesteros og Old Tom Morris vandt nogle af de mest mindeværdige øjeblikke i deres karriere.

Udover golfspillerens egne talenter, kræves der en velplejet golfbane for at kunne opnå så legendariske resultater. Der stilles derfor utrolig høje standarder til baner som Old Course og deres greenkeepere er blandt de bedste i verden.
Derfor er vi hos Reesink Turfcare overbeviste om, at en greenkeepers største drøm må være at arbejde på Old Course og sikre banens høje standarder. Derved ville man indgå i teams hvor vidensdeling, erfaringer og kvalitetssikring er i højsæde hvorved der sikres den bedste bane-pleje til golfspillerne, således de kan yde deres bedste præsentationer.
På baggrund heraf etablerede Reesink Turfcare i 2012 TORO-student of the year (TSOY) projektet, hvor vi sponsorerer et ophold til St Andrews Links for den heldige vinder af TSOY. Således sender Reesink Turfcare hvert år en nyuddannet greenkeeper fra Vildvorde eller Sandmosen kvit og frit en måned til ”Home of the Golf” i Skotland, St Andrews Links.
Vi er stolte af at kunne sponsorere dette projekt og vil gerne opfordre alle kvalificerede til at ansøge om at blive TSOY 2020.

I denne artikel, kan du læse om dette års vinder Magnus Damm Kvistgaardens oplevelser samt arbejdsopgaver på St Andrews Links.

Et kapitel færdiggøres og nye døre åbnes

Magnus fik overrakt sit svendebrev 25. oktober 2019 og rejste allerede til St Andrews Links den følgende dag. Om starten på sit ophold fortæller han: ”Da jeg kom derover, skulle de til at påbegynde renoveringen af flere arealer således det står klar til The Open Championship i 2021. Det var ret interessant at opleve og være en del af!

Den første uge skulle Magnus hjælpe til på Eden Course samt Strathtyrum Course. Eden Course blev bygget i 1914 af Harry S. Colt som brugte de naturlige omgivelser til at skabe en bane fyldt af karakter. Strathtyrum Course åbnede i 1993 og er designet til at komplementere de hårdere championship designs. Banen består af 15 flot placeret bunkere og selve greenen er bøjet således alle kan blive udfordret.

Opgaverne Magnus og teamet stod overfor var størst på Strathtyrum Course, hvor de lagde ud med at renovere 1st tee således det blev større og i ét plan. Ved siden af teestedet skulle der etableres en lille puttinggreen til dem der venter på 1st tee. Hvortil Magnus var med til ”lidt punktvis renovering af en bunker, hvor det kun er noget af tørven i bunkerkanten som bliver skiftet. Derudover var jeg ude og klippe greens på Eden Course”.

Old Course

Tiden flyver når man har det sjovt og laver det man brænder for, hvilket også var tilfældet for Magnus og inden han så sig om, var den første uge gået.
Herefter var det tid til at arbejde på Old Course, en bane der ikke er designet af en arkitekt, men ud af det naturlige terræn og derved har udviklet sig over tid. Indenfor golfverdenen betegnes den ligeledes for ”Mekka banen” på hvilken der er spillet golf i mere en seks århundreder. Denne legendariske bane har hele 29 år lagt græs til den verdensberømte The Open Championship turneringden ældste af de fire major-turneringer, sidst i 2015 og næste gang i 2021.
Banen er yderst udfordrende både for golfspillere og greenkeepere, grundet dens store areal samt 112 sandbunkere. Derfor brugte Magnus også hele sin anden uge på at renovere en af de største bunkere på banen:

Det er en bunker der tager 4 uger at renovere, så den uge jeg var med, var primært oplægning af tørv. Det en bunkerkant der var 2 meter høj og en hældning på 20 grader, så der skulle en del tørv til,” beretter han. To af dagene på Old Course banen var de nødsaget til at indstille arbejdet efter en halv dag, da det skotske vejr bød på alt for meget regn og blæst til at arbejdet kunne forsætte.

 

 

 

Castle Course

Heldigvis vendte vejret igen, og Magnus’ tredje uge bød på nye udfordringer og spændende oplevelser. Den tredje uge skulle bruges på Castle Course, designet af David McLay og åbnede i 2008, hvorved den udgør den syvende og nyeste bane i St Andrews Links Trust. Banens navn stammer fra Kinkell Castle, der for femhundred år siden stod 3,22 km. sydøst for byens centrum, hvor banens layout starter. Banens østlige placering medfører en spektakulær udsigt over den berømte gamle bydel af St Andrews, St Andrews Bay og over mod Carnoustie.

Greenkeeper teamet på Castle Course, inviterende Magnus ud og se den helt nye links bane, Dumbarnie der er ved at blive færdigbygget, godt 40 minutters kørsel fra St Andrews.
Det var superfedt at være med ude og se det! De andre dage skulle vi renovere bunkers på Castle Course. De skulle renoveres på en måde hvor der blev lagt et drænlag ned som hedder Better Billy bunker. På Castle Course har de ikke ravette bunkers men bunkers der er tilpasset ind i layoutet,” fortæller han.

 

 

 

New Course og Jubilee Course

Den sidste uge blev brugt på New Course og Jubilee Course. New Course er anden bane bygget i ”the Home of Golf” af selveste Old Tom Morries I 1985. Det er en klassisk links bane samt en førsteklasses udfordring med et traditionelt ”out and back” layout. The Jubilee Course åbnede oprindeligt på Dronning Victorias diamant jubilæum i 1897 hvoraf navnet stammer, og var designet til kvinder og børn. I 1988 blev den re-designet af Donald Steel, hvorefter den af mange er betragtet som den mest udfordrende bane, idet banen er placeret på en tynd landstribe mellem havet og New Course.

Magnus og greenkeeper teamets opgaver bar igen præg af klargøringen til The Open Championship i 2021, nu galt det de større projekter på banerne.

Der blev etableret ny puttinggreen til turneringen samt et nyt practice tee. I løbet af ugen skulle vi gøre klar, så shaperen kunne komme til at shape hele området ved det nye trænings tee. Den nye puttinggreen er placeret ved siden af The Links Club House, hvor den skulle ligge ved et nyt back tee på New Course,” beretter Magnus.

Sidst men ikke mindst, var han ude og se Carnoustie og det nye klubhus, hvilket var en superfed oplevelse for Magnus. Carnoustie er ligeledes St Andrews verdenskendt for sine golfbaner og har også huset The Open Championship hele otte gange, sidst i 2018. Første gang der blev slået til en golfbold i Carnoustie var i det 16. århundrede og sidenhen har banerne fået ryg for at være blandt verdens sværeste.

En oplevelse for livet

Opholdet på St Andrews Links er en oplevelse jeg aldrig glemmer! En måned som går alt for hurtigt når man først er i gang. Det med at komme over og både møde nogle af de alle bedste greenkeepere inde for faget, er virkelig en fed og lærerig oplevelse” fortæller Magnus. Han forklarer at han har taget en masse lærerig viden og erfaring med hjem, samt udvidet sit netværk til brug i fremtiden. Han har allerede planer om at skulle til St Andrews Links igen: ”det er helt sikkert at jeg skal en tur over og hjælpe til The Open Championship i 2021, hvor turneringen samtidig har 150-års jubilæum. Det bliver stort!

Slutteligt vil Magnus gerne opfordre alle andre Toro student of the year kvalificerede til at ansøge: ”Jeg vil helt klart opfordre andre til at søge! Det er virkelig en oplevelse og man får så meget med hjem i sin rygsæk til fremtiden. Derfor vil jeg også sige en stor tak til Reesink Turfcare for at have muliggjort denne tur og oplevelse for mig!”.

 

 

 


Følg os på de sociale medier

Reesink Turfcare DK A/S - Copyright 2017
Tilmeld nyhedsbrev