Søg

Greenkeeping fra et andet perspektiv

 

To-hundrede-og-tredive-tusinde. Så mange runder spilles der hvert år på St. Andrews Links Trust’ syv golfbaner. St. Andrews benævnes ofte i golf- og greenkeeperverdenen ”The Home of Golf”, og netop Old Course er et af de ældste og mest berømte golfanlæg i hele verden, hvor der er blevet spillet golf siden det 15. århundrede.

 

For en greenkeeper er St. Andrews Old Course et af de mest ansete og eftertragtede golfanlæg at få lov til at arbejde på, hvorfor det ikke kommer som en overraskelse, at Jarl Tranekær Jørgensen var meget berørt, da han i august blev udnævnt som årets Toro Student Of the Year (TSOY). Dette betød nemlig også, at han var den heldige vinder af et fire ugers betalt praktikophold på unikke St. Andrews Links, hvor han skulle være en del af den daglige gang med St. Andrews Links’ greenkeeper-team.

For femte år i træk havde Reesink Turfcare DK, tidligere Lely Turfcare DK, valgt at gentage Toro “Student Of the Year” succesen i samarbejde med DGA, fagskolerne Vilvorde og Sandmosen samt DGU. Som noget helt eksklusivt havde Reesink Turfcare DK desuden fået tilbuddet om også at sende andenpladsen af TSOY 2016 af sted, hvilket bragte stor glæde for Jacob Mogensen, der løb med denne ekstra gevinst ved prisoverrækkelsen, der fandt sted i Himmerland under ”Made In Denmark” turneringen.

 

Noget af det fornemmeste

Den 1. oktober startede eventyret for Jarl og Jacob. Jarl var meget spændt på at tage hul på denne unikke mulighed og havde ikke helt forstået endnu, at han rent faktisk skulle arbejde på St. Andrews Links den næste måned: ”Først, da vi kom ud af lufthavnen i Edinburgh og blev modtaget af Gordon Moir [Director of Greenkeeping på St. Andrews Links] og en St. Andrews Links’ minibus gik det op for mig, at jeg rent faktisk havde vundet Toro Student of the Year og nu var på vej til noget af det fornemmeste!”, fortæller Jarl og fortsætter: ”Jeg kan ikke med ord beskrive synet, da vi krydser 1. og 18. fairway på selveste Old Course.”

De to greenkeeperelever blev efterfølgende indlogeret i en bolig og serviceret med en Ford Ranger sponsoreret af St. Andrews Links Trust, som Toro har samarbejdet med i en lang årrække.

 

Del af forberedelsen til Dunhill

En spændende måned ventede forude, da der i starten af oktober skulle afholdes Alfred Dunhill Links Championship på St. Andrews Links, hvor greenkeeperstaben bestod af ikke mindre end 48 greenkeepere.

Den første uge op til turneringen skulle der forberedes bunkers, som der er hele 112 af på the Old Course. Til at forberede disse bunkers arbejdede Jarl sammen med syv andre fra greenkeeperstaben. Arbejdet blev klaret med håndkraft, da der ikke var mulighed for at få en motoriseret rive ned i deres bunkers, hvilket gav sved på panden: ”Jeg respekterer virkelig deres arbejdsomhed. For mig var det meget anstrengende de første par dage.”, beretter Jarl og fortsætter: ”Men det var det hele værd. Efter et par dage kom man ind i rytmen og resultatet var rigtig imponerende. Jeg troede, at 112 bunkers med håndkraft ville tage en evighed, men dette var ikke tilfældet. Der var rene linjer over alt, hvilket afspejles af deres ’flair for finish’.”

Derudover fortæller Jarl, at han allerede efter nogle dage vandt greenkeeper-teamets tillid og blev stillet på lige fod med de andre i teamet, hvorfor han fik lov til at udføre alverdens opgaver.

Udover bunkers fik Jarl desuden til opgave at køre med Toro’s Singleklipper på Jubilee Greens. ”Dette var virkelig en stor fornøjelse at prøve. Hvis vi dog bare havde tid til at gøre dette derhjemme!”

 

Et imponerende stykke arbejde

Efter Dunhill blev Jarl sat mere ind i, hvordan en normal dag på St. Andrews Links foregår. Greenkeeperne var udmattede efter turneringen, hvorfor der blev slappet mere af de efterfølgende dage, hvor Jarl havde mulighed for at få stillet en masse spørgsmål. Jarl blev sat til at renovere bunkers, hvori den gamle tørv skulle graves væk og nye tørvekanter skulle bygges op. ”Det er et meget imponerende stykke arbejde at bygge en revetted-bunker på deres måde. De ved helt sikkert, hvad de laver”, fortæller Jarl.

Derudover blev Jarl sat ind i, hvordan St. Andrews Links holder deres rough-områder i ave og ”tynd” med en snylteplante, der tager næringsstoffer fra græsset. St. Andrews Links har sit eget turf-nursery, hvor de dyrker bl.a. tørv til deres bunkers. ”Jeg har virkelig lært meget af greenkeeperstaben og jeg har stor respekt for deres måde at behandle naturen på. De er meget miljørigtige og passer på naturen ved bl.a. at genbruge frø fra deres egne planter, som fx rough og lyng.”, beretter Jarl og fortsætter: ”Der er bare noget helt specielt over, hvordan de arbejder. Jeg tager meget viden med hjem, som helt sikkert skal prøves af.”

 

Fra greenkeeping til golf og besøg

Udover de mange spændende arbejdsopgaver Jarl havde med greenkeeperstaben, bød opholdet også på andre interessante og lærerige oplevelser. Dagen efter Dunhill Links Championship var Old Course nemlig lukket for spil for alle andre end greenkeepere og frivillige, der kunne få lov til at prøve kræfter af på den bane, de selv havde kæmpet for at få til at stå perfekt til turneringen. ”Det var så fedt at spille Old Course. En oplevelse for livet!”. Jarl fik desuden prøvet Eden Course, Jubilee Course samt Castle Course, der er en af de nyeste Links baner.

Fritiden stod desuden på et besøg hjemmefra af Jarls kone, middag hjemme ved Gordon Moir’s familie, sightseeing og pub-crawl i St. Andrews hyggelige by med de mange små barer og pubs alle steder.

Jarl deltog derudover til to møder med BIGGA, den britiske version af DGA, sammen med Jacob. Det første var et seminar omhandlende kommunikation mens det andet var en markvandring i Stirling Golf Club, hvor de blev sat ind i klubbens 10-års plan for bunkers. ”Dette var virkelig spændende, da det ikke er alle bunkers, der bygges som revetted-bunkers, men i stedet med 3-6 lag tørv til at forstærke kanterne. Bestemt noget, der skal prøves af!”.

Efter fire ugers praktikophold vendte Jarl hjem med en masse ny viden indenfor greenkeeperfaget. ”Det var meget svært at sige farvel til St. Andrews Links og mandskabet, men jeg håber på, at jeg kan tage af sted som frivillig derovre næste år, da jeg synes det er rigtig vigtigt, at man som greenkeeper får set og oplever greenkeeping fra et andet perspektiv. Der er ingen tvivl om, at denne tur har åbnet døre for mig og vil byde på nye muligheder i fremtiden. Jeg sender en stor tak til St. Andrews Links og Gordon Moir for en uforglemmelig oplevelse!” slutter Jarl af og tilføjer: ”Jeg vil anbefale alle greenkeeperelever, der gør sig overvejelser om at deltage i Toro Student of the Year, at gøre det. Det er bestemt en titel og præmie, der er værd at kæmpe for. Præmien består ikke blot af et lærerigt praktikophold, men også en enorm anerkendelse fra sine kolleger – og dét varmer meget!”.

 

Nyt syn på greenkeeping!

For Jacob Mogensen, der løb med ”2. pladsen” ved TSOY 2016, bød opholdet på en lang række af forskellige opgaver som klipning af forklæde, hånddressing af fairways, opbygning af revetted bunkers, opsætning af banen med hul-flytning, tee-markeringer osv. Alle sammen opgaver, som Jacob beskriver som rigtig spændende og lærerige, men også hele oplevelsen generelt var speciel. ”Det at være og arbejde på selveste St. Andrews Old Course er helt fantastisk – og en meget unik oplevelse!” fortæller Jacob og fortsætter: ”Noget af det, der imponerede mig mest på St. Andrews Links, er hvor god stand de kunne holde banerne i med det antal golfrunder, der er – og især på Old Course. Den er jo fyldt med spillere fra morgen til aften.”

Jacob var også heldig at have lidt tid tilovers til at spille nogle runder golf. ”Mandag efter Alfred Dunhill Links Championship fik vi lov til at spille Old Course, hvilket var en af de største oplevelser i mit liv. Nervøsiteten, man har på 1. tee, og følelsen man får, når man går op af 18. er bare helt ubeskrivelig. For en rigtig golfelsker, så er det virkelig stort og unikt.”, beretter Jacob.

Slutteligt sender Jacob en bemærkning af sted til næste års deltagere til Toro Student of the Year. ”Dette ophold har helt klart hjulpet mig på vej. Jeg føler bestemt, at jeg har fået et nyt syn på greenkeeping. Jeg har set og lært, hvad der skal til for at ”hive” en bane op på et rigtig højt niveau. Jeg vil helt klart anbefale alle at kæmpe for at vinde dette ophold. Oplevelsen i sig selv er det hele værd og man får virkelig oplevet greenkeeping på et meget højt niveau. Lig ydmygheden på hylden og giv den gas.”, anbefaler Jacob og slutter: ”.. og hvem vil ikke gerne arbejde på Old Course?!”

 

 

jarl-og-jacob-paa-st-andrews-TSOY

 

 

    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen